Süd, kəsmik və pendir istehlak etməklə dırnaqları, sümükləri və dişləri gücləndirmək üçün böyük miqdarda kalsium aldığımızı düşünməyə alışmışıq. Süd məhsulları istehlak etməyən vegetarianların necə etdiyini araşdıranda fərqli nüanslar ortaya çıxır. Bu mikroelementi harada doldururlar?
İlk öncə süd məhsullarının faydalarını təqdim edək:
Süd və süd məhsulları geniş istifadə olunan əvəzsiz qidalardır. Onlar yaxşı stimulyator rolu oynayır və orqanizmə daxil olan başqa qida maddələrinin mənimsənilməsi prosesini sürətləndirir.
Südün yüksək bioloji müalicəvi xassəsi onun tərkibindəki qiymətli zülalların, asan həzm olunan yağların və müxtəlif vitaminlərin zənginliyi ilə izah edilir.
Tərkibi C vitamini, dəmir, makro və mikro elementlərlə zəngin olan süd və süd məhsulları orqanizm üçün faydalıdır. Həmin məhsulların tərkibində xüsusilə, uşaqların, hamilə qadınların və yaşlıların sümük sağlamlığı üçün vacib olan kalsium, fosfor və digər minerallar var. Süd məhsullarının tərkibində orqanizmin normal inkişafını təmin edən bütün maddələr optimal nisbətdədir. Orta yaşlı insanlar gündə 200 ml, uşaq və yeniyetmələr, eləcə də hamilə qadınlar 600-800 ml süd istehlak etməlidir.
Çöküntüsüz və seliksiz, dadı təmiz, kənar iysiz, rəngi ağ sarıya çalan məhsul daha təbii və keyfiyyətli sayılır. Pasterizə edilmiş süd xəstəlik yaradan faktorlardan tamamilə, digər kiçik təsiredici faktorlardan və qismən təmizlənmiş qida məhsuludur. Soyuq şəraitdə saxlanıldıqda məhsulun davamlılıq müddəti 5 gündür. Həmin məhsullarda xəstəlik törədən bakteriyaların mövcudluğuna yol verilməməli, konsentrasiyası bircinsli olmalıdır. Pasterizə olunmuş süd soyuducuda yaz-yay aylarında 4-5 dərəcə temperaturda 1 gün, qış aylarında isə 2-3 gün saxlanıla bilər.
Saxlanma müddəti bitəndən sonra südün qida rasionuna daxil edilməsi ciddi təhlükə mənbəyi rolu oynayır. Ona görə də süd alarkən və ondan istifadə zamanı diqqətli olmaq lazımdır.
Bəs süd məshulları istifadə etməyənlər həmin maddələri nə ilə qazana bilər?
Resept belədir:
Kalsiumun gündəlik qəbulu 1000 mq-dır
Tam süddə 100 q-da 113 mq var
Kəsmikdə 100 q-da 83 mq var
Parmesan pendiri kalsiumun tərkibinə görə əsas pendirdir - 1109 mq
Küncüt (qovrulmuş və qurudulmuş) 989 mq verəcək
Xaşxaş toxumu bizə rekord 1438 mq verəcək
Küncüt və xaşxaş toxumu kalsium ehtiyatlarını artırmaq üçün əla və büdcəyə uyğun bir həll olduğunu sübut etdi, xüsusən də süd məhsullarından imtina edənlər üçün...