Pomidor bir çox yeməklərə dad verən parlaq qırmızı tərəvəzdir. Bununla belə, pomidor təkcə şirin və təravətləndirici dad vermir, həm də bir sıra sağlamlıq faydaları təmin edir. Qida maddələri ilə zəngin olan pomidor orqanizm üçün vacib qidadır.
Xarici araşdırmalara istinadən pomidor haqqında məlumatları təqdim edirik: Pomidor, ləzzətli bir tərəvəz olmaqla yanaşı, bir çox sağlamlıq faydaları var:
Antioksidan xüsusiyyətləri, ürək sağlamlığına verdiyi töhfə, xərçəng riskini azaltmaq, göz sağlamlığını dəstəkləmək, həzm sağlamlığına kömək etmək, dəri sağlamlığını qorumaq və sümükləri gücləndirmək.
Kalori: 18 kkal
Protein: 0,9 qram
Yağ: 0,2 qram
Karbohidratlar: 3,9 qram
Lif: 1,2 qram
Vitamin A: 833 IU
Vitamin C: 13,7 mq
Kalium: 237 mq
Likopen: 2573 mkq
Pomidorun faydaları
Antioksidant təsirə malikdir: Pomidor güclü antioksidant olan likopenlə zəngindir. Sərbəst radikallarla mübarizə apararaq, likopen hüceyrə zədələnməsini azalda bilər və xərçəng, ürək xəstəliyi və digər xroniki xəstəliklər riskini azalda bilər.
Ürək Sağlamlığı üçün faydalıdır: Pomidor ürək sağlamlığı üçün faydalı olan kalium, C vitamini və liflə zəngindir. Kalium qan təzyiqini tənzimləyir, C vitamini və lif isə xolesterol səviyyəsini tənzimləyir və ürək xəstəliyi riskini azaldır.
Xərçəng riskini azaldır: Tərkibində likopen olan pomidorların xüsusilə prostat, ağciyər və mədə xərçənginə qarşı qoruyucu təsiri olduğu bilinir. Likopen xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədir və şiş meydana gəlməsinin qarşısını alır.
Göz sağlamlığına təsir edir: Pomidorda göz sağlamlığı üçün vacib olan A vitamini və lutein kimi birləşmələr var. A vitamini gecə korluğunun qarşısını alır, lutein isə yaşa bağlı makula degenerasiyası kimi göz xəstəliklərinin riskini azaldır.
Həzm sistemi üçün faydalıdır: Pomidor tərkibindəki lif sayəsində həzm sisteminin sağlamlığına töhfə verir. Lif bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir, qəbizliyin qarşısını alır və həzm prosesini dəstəkləyir.
Dəri Sağlamlığında təsirlidir: Pomidor tərkibindəki C vitamini və likopen sayəsində dəri sağlamlığını dəstəkləyir. Vitamin C kollagen istehsalını artırır, likopen isə dərini sərbəst radikallardan qoruyur və yaşlanma əlamətlərini azaldır.
Sümük sağlamlığına töhfə verir: Pomidorda K vitamini və kalsium kimi minerallar var. K vitamini sümük sağlamlığını dəstəkləyir, kalsium isə sümükləri gücləndirir. Bu osteoporoz riskini azaldır.
Pomidor istehlakı ümumiyyətlə sağlam qidalanma proqramının bir hissəsi kimi tövsiyə olunur. Pomidorun nə qədər istehlak edilə biləcəyi fərdi seçimlərdən və sağlamlıq vəziyyətindən asılı olaraq dəyişə bilər. Amma ümumilikdə gündə 1-2 porsiya (təxminən 1-2 böyük pomidor və ya 10-12 albalı ölçülü pomidoru) istehlak etmək tövsiyə olunur.
Pomidor suyu arıqlamaq prosesinə kömək edə bilər. Aşağı kalorili və yüksək su tərkibi sayəsində toxluq hissi verə bilər və beləliklə, daha az kalori istehlak etmənizi təmin edər. Bundan əlavə, pomidor suyu həzmi dəstəkləyir və tərkibindəki lif sayəsində qəbizlik kimi problemlərin qarşısını ala bilir. Ancaq arıqlamaq üçün yalnız pomidor suyu istehlak etmək kifayət deyil. Balanslaşdırılmış qidalanma planı və idman proqramı ilə birlikdə pomidor suyu istehlakı daha təsirli olacaq.